• Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
  • +26 920 800
facebook

Bemutatkozik a Székely Társulat 
 
2009-ben talán az utolsó órában újjáalakult a régi 1964-ig működő Székely Kör utódja Budajenő -Telki Székely Társulat néven. Az 1945-46-ban Budajenőre és Telkire Gyergyóditróból és Gyergyóremetéről érkező székelyek magukkal hozták szép erdélyi magyar nyelv ízét, távoli múltból eredő népszokásaikat, székely hagyományaikat, népdalaikat, táncaikat. 1950-től egészen 1964-ig édesapám, Szabó Ferenc az akkori iskolaigazgató és édesanyám Kelemen Anna vezetésével igen nagy sikerrel működött a Székely Kör.

 

Tíz évvel ezelőtt a Székely betlehemes bemutatásával kezdődött feléledésünk. Ekkor kezdtem összegyűjteni, gyermekkoromban oly sokszor játszott játékokat, táncokat és énekeket. A gondolatból egy régi felvétel és sok munka nyomán lett tett. Szerencsémre a két faluban igen sok segítőre támogatóra és lelkes tagokra találtam.

A társulat tagjai fáradságot és időt nem kímélve szívvel lélekkel próbáltak és táncokat tanultak be.

Nagy segítség volt a számunkra, hogy olyan képzett emberek állnak mögöttünk, mint Maronicsné Dávid Anna és Pojják László, akik az énekek betanulásában segítettek, továbbá Dalosné Kovács Györgyi, aki a táncokat tanítja és színpadra álmodja a megírt forgatókönyvet. Előadásainkon hegedűn Borka Péterné Kovács Tünde, gardonon pedig Dalosné Kovács Györgyi kísér bennünket.

Az együtt töltött idő, oly közösségé kovácsolt bennünket, amire a mai világunkban egyre nagyobb szükség van. A hónapokig tartó próbák meghozták gyümölcsüket. Társulatunk, már két darabbal is büszkélkedhet. Az első a 2010 tavaszán bemutatott az Egy este a fonóban című darab, a másik pedig a Törökbúza bontás, amit idén májusra vittünk színpadra.

A két darabbal, a környékbeli települések programjait színesítettük, és Gyergyóditróba is ellátogattunk, ahol nagy sikert arattunk előadásainkkal.

Ezért úgy érezzük tovább kell folytatnunk munkánkat. Továbbra is az a célunk hogy régi hagyományainkat megőrizzük, ápoljuk és a fiatalabb generációra továbbörökítsük.

Szabó Attila
Budajenő-Telki
Székely Társulat vezetője