Page 15 - Telki Napló 2025.12
P. 15

Oktatás                  15






        készíteni a híres Luca-széket, amelyet kilencféle fából, lassan,   A sváb süteményformák
        aprólékosan és szög nélkül kellett faragni. A hiedelem szerint, aki
        erre a székre ráállt az éjféli misén, az felismerhette a boszor-  A sváb konyha egyik különleges kincse a fa süteményminta, vagy
        kányokat.                                          ahogy a régi asszonyok nevezték: Holzmodel. Ezeket ünnepek
                                                           előtt vették elő, leggyakrabban advent idején, amikor a házak már
                                                           fahéj, szegfűszeg és a vaj illatától voltak telve. A faragott formákat
        Karácsony felé – almavágás,
                                                           generációról generációra adták tovább, így nemcsak egy eszközt,
        szálláskeresés és remény                           hanem családtörténetet, emlékezetet és hagyományt őriznek. A

        Karácsony közeledtével a házak belseje is ünnepibbé vált, noha   képen látható formák, amelyek közül az egyik a Katzenprazl, régi
                                                           minták alapján, pár éve kézzel készültek.
        a régi időkben nem díszes karácsonyfák ragyogtak a házakban:
        elég volt egyetlen fenyőág, amelyet a konyha gerendájára   A macskapracli (Katzenprazl) egy hagyományos sváb sütemény,
        erősítettek. A szenteste meghitt pillanata volt, amikor az édes-  amely liszt és sütés nélkül készül. Elkészítéséhez régen egy for-
        apa az ünnepi vacsora előtt almát szeletelt annyi részre, ahányan   mát, nyomófát használtak. A süteményt ebbe a porcukorral
        a család körül ülték az asztalt. A szeletek kiosztása azt jelentette:   meghintett nyomófába nyomkodták, majd kiütötték a sütőle-
        kívánják és remélik, hogy a következő évben is mindannyian   mezre. Ennek a nyomófának a mintája egy cica talpára hasonlí-
        együtt lehetnek.                                   tott, innen kapta a nevét. Hozzávalók: 30 dkg dió, 20-30 dkg por-
                                                           cukor, 1 evőkanál kakaó, 2 tojásfehérje. Elkészítés: A darált diót a
        A karácsony előtti tíz nap az egyik legszebb sváb szokás, a
                                                           porcukorral, a kakaóval és egy vagy két tojásfehérjével jól
        Herbergsuchen, vagyis a „szállást keres a Szent Család” ideje volt.
                                                           összedolgozzuk. Ezt a masszát nyomkodjuk a porcukrozott for-
        Az asszonyok estéről estére más házhoz vitték Mária és József
        képét, az imát és énekszót. A közös áhítat bensőséges, egyszerre   mába, majd kiütjük a sütőpapírral kibélelt sütőlemezre. Forma
        családias és közösségi élményt adott és a csendes adventi hetek   hiányában golyókat is lehet formázni.
        egyik legmeghittebb mozzanata volt.
                                                           Méltó felkészülés
        Advent másik csodaszép szokása volt a Borbála-búza hajtatása.
        Borbála napján búzát szórtak egy tányérba állított pohár köré,   A sváb adventi hagyományok ma már többnyire csak
        majd meleg helyre tették és naponta locsolták. A gyorsan sar-  emlékezetben élnek, de mindegyikük a közösség összetartó ere-
        jadó zöld búzaszálakat karácsonyra lenyírták a pohár peremével   jéről, az ünnepre való méltó felkészülésről, és a türelem, remény,
        egy magasságban. Karácsony este a pohár köré fenyőgallyat tet-  hit csendes szépségéről tanúskodik.
        tek és a pohárba szentelt olajat öntöttek. Az olajba lámpabelet
        áztattak, amit az éjféli mise után meggyújtottak. A kis láng víz-                      dr. Égertz Andrea
        keresztig égett, s úgy tartották: a fény megóvja a házat és az álla-  Kép és szöveg forrása: https://www.youtube.com/watch?v=
        tokat a betegségtől, rontástól és bőséges termést hoz az új esz-  Y6A30seHHAs és Bednárik János: Jeles napok Budakeszin a 19-20.
        tendőben. A Borbála-búza a remény és az újjászületés egyik   században, Budakeszi 2018
        legszebb adventi jelképe volt.                     Sütiformák: saját kép
                                                           Recept:   https://provertes.hu/index.php/turizmus/gasztrono-
                                                           mia/50-sutemenyek


        A Zöldmanó óvoda hírei




        Óvodánkban a megszokott novemberi napokat számos egyéb
        program is színesítette.
        Évek óta nagy izgalommal várt hagyományunk, hogy Szent
        Márton napján, szürkületkor összegyűlünk a szépen feldíszített és
        hangulatosan kivilágított Harangvirág utcai óvoda udvarán. Idén
        óvodaigazgatónk köszöntője után a Mókus csoport vidám, dalos
        játékokkal nyitotta meg rendezvényünket, ezzel kedveskedtek a
        rendkívül nagy számban megjelenteknek. Ezt követően minden
        kisgyermek kezében egy-egy kis lámpással – amit előzőleg
        barkácsoltak az óvodában –, a szülőkkel közös sétát tett az utcán,
        hangulatos mécsesfényben. Visszatérve az udvarra a szülők által
        készített finom sütemények, lilahagymás libazsíroskenyér és
        meleg tea várta a gyerekeket, felnőtteket. A finomságok „ledolgo-
        zásában” Baranyai Barbara segített, aki a táncházat irányította
        nagy sikerrel és érdeklődéssel. Köszönjük szépen az évek óta
        tartó, lelkes munkáját! Az óvoda falára vetített mesék is sok „érdek-
        lődő szemecskét” vonzottak, miközben a szülők oldottan beszél-
        gettek, ismerkedtek egymással. Így vált egyszerre élményszerzővé
        és kapcsolatépítővé óvodai hagyományunk. Köszönjük szépen a
        szülőknek, hogy mindent megtettek rendezvényünk szí-

                                                                                             www.telki.hu
   10   11   12   13   14   15   16   17   18   19   20