• Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
  • +26 920 800
facebook

Telki Egészségnap

2017. szeptember 22-én este és 23-án egész nap várja a telkieket a népszerű rendezvény.

Idén is a szokásos szeptemberi időpontban rendezzük meg Telki Egészségnapját, amely 3 helyszínen - Telki Hold Otthon, Iskola és Pajta környéke - zajlik, de időben elkülönülve, így lehetőség lesz az érdeklődőknek mindegyik programon részt venni. A szűrővizsgálatok mellett az egészséges életmód és ételek, a szabadidős sport, a mozgás népszerűsítése, a környezetvédelem és annak megóvása lesz a központi téma.

Programok

Szeptember 22. (péntek)

16:00 Gumipálya átadó ünnepség - Harangvirág utcai óvoda
19:30 A Szülők Akadémiája előadása - Telki Hold Otthon

Szeptember 23. (szombat)

7:30 Bio-piac - Pajta
8:00 Szűrővizsgálatok kezdete - Telki Hold Otthon
16:00 Kisállatbemutató Gőgös Zsuzsanna zoológussal - Pajta
16:15 Lelki egészség, Nyitott templom program - Templom
17:00 Madárbarát kert program Orbán Zoltánnal - Pajta
18:00 Pojják László-Neszmélyi Imre gitár duó - Fáth-ház
18:20 Bánó Attila-Magyar Károly dob-zongora duó - Pajta

A program már pénteken este indul, a Szülők Akadémiája szervezésében, a Telki Hold Otthonban. A gyerek eszik vagy épp nem eszik? Mit eszik? Vajon tápláló ételeket eszik? Napi kérdések, szülői kihívások, szakértői praktikák Ihász Katalin dietetikustól. Elmélet és gyakorlat olyan szakembertől, aki ismeri a miérteket, az összefüggéseket, valamint a problémákat is, és aki még főzőklubot is tart szabadidejében iskolás gyerekeknek. Jó, ha tudod, miként hat a táplálkozás a gyermeked lelki állapotára vagy épp az idegrendszeri fejlettségére.

Te vajon átlátsz a címkegyártó marketingesek szándékain? Mindig van ötleted, hogy mi legyen a következő egészséges, finom, tápláló és mindenkinek jó vacsora? Szeretnél erről többet tudni? Gyere el, várunk 2017. szeptember 22-én, pénteken este 20 órakor a Hold Otthon tárgyalójában (Telki, Kórház fasor 1.).

A szombati napot a Kokukk Egyesület által szervezett bio piac nyitja. Az évek során egyre népszerűbbé váló, kéthetenkénti piacot nem kell külön bemutatnunk a helyieknek, de az új beköltözők számára szeretnénk felhívni a figyelmet erre a szolgáltatásra, amely lehetővé teszi, hogy egészséges, friss, garantáltan jó minőségű, házi termékek kerüljenek a telkiek asztalára.

A Telki Hold Otthonban 8 órától kezdődnek a szűrővizsgálatok: fogászati szűrés, általános állapotfelmérés (vérnyomás, vércukor és koleszterinszint mérése), mozgásszervi állapotfelmérés, urológiai teszt, átvilágításos mellvizsgálat.

Életet menthet, ha felkészültek vagyunk az elsősegélynyújtásban, újraélesztésben. A felmérések szerint 10 emberből legfeljebb egy akad, aki tudja és vállalja az újraélesztést. A mentők ideális esetben is csak 10 perc alatt érkeznek ki, viszont az első 2-3 percben el kell indítani az újraélesztést. Nem tudhatjuk, mikor lesz szükség erre a tudásra, de megnyugtató, ha készülünk rá. Az elmúlt évben Telkiben is előfordult olyan eset, amikor váratlanul, sportolás közben lett valaki rosszul, és a mentők kiérkezéséig segítséget kellett nyújtani a sporttársaknak. Telkiben 3 defibrillátor is rendelkezésre áll az újraélesztés megkezdéséhez, ezek működése egyszerű, de jó begyakorolni használatukat és az újraélesztés menetét. A gyors reagáláson múlhat valaki élete, ezért fontos lenne, hogy minél többen vegyenek részt a Vöröskereszt szakemberei által tartott bemutatón.

A Bio-bolt, amely az Otthonban működik, kóstolóval, és 10% kedvezménnyel várja a látogatókat, a Telki Hold Otthon étterme 13 és 15 óra között egészségnapi menüvel - roston csirke, salátával - készül, hogy vendégül lássa a látogatókat.

Az Óvoda-Iskola Telkiben Alapítvány az iskola előtti parkban várja a gyerekeket, szülőket. Az alapítvány tavaly átadott kültéri ping-pong asztala és a mellette felállított erősítő-eszközök, a műfüves focipálya év közben is vonzzák a mozogni vágyókat, és élettel töltik meg az iskola előtti parkot. A sportrendezvénynek ez lesz a központi helyszíne.

A délutáni programok a Pajta környékén folytatódnak. A gyerekek és az érdeklődő felnőttek számára a Pajta udvarán kisállat bemutató lesz. Az ismert zoológus, Gőgös Zsuzsanna magával hozza kisállatait (madarat, sünit, kígyót, stb.) és bemutatásukkal, jelenlétükkel segítséget ad a nyitott, befogadó állatszerető szemlélet kialakításához.

A bemutatón az élő állatok jelenléte mellett óriási szerepet játszik az elhangzó szöveg (nem az állat „dolgozik”, sokkal inkább az ember), ezért az előadóra nagy felelősség hárul, hogy megfelelő ismeretet adjon át az állatok által elbűvölt közönségnek!

A jó hangulat, a vicces-humoros ismertetés és a figyelem fenntartása szempontjából fontos, hogy az állatok - főként vadállatok - tartásának és bemutatásának csakis akkor van létjogosultsága, ha az szemléletet formál, és az emberek gondolkodását a természetről új, helyes alapokra helyezi.

Másik vendégünk Orbán Zoltán, a Madárbarát kert program atyja. Előadása nyomán magunk is megtapasztalhatjuk, mivel tudjuk még „madárbarátabbá” tenni közvetlen környezetünket. A kis madarak etetése, itatása nemcsak nekik hasznos, mi is jobban érezzük majd magukat, ha ablakunkból harkályokat, baglyokat, cinegéket figyelhetünk meg. Az előadás előtt és után a gyerekekkel közösen madáritatót készíthetünk.

A Gyalogló Idős Klub megalakulása is ezen a napon történik. Monspart Sarolta, a Nemzet Sportolója, az Idősek Tanácsának tagja indította el az országos mozgalmat, amelynek felhívásához Telki is örömmel csatlakozik. Célja, az egészségesebb időkor elérése, a gazdagabb társas kapcsolatok kialakítása, a településen belül az idősek integrációjának javítása megegyezik a mi elképzeléseinkkel is. A programhoz a helyszíneken lévő jelentkezési lapokon lehet csatlakozni.

A nap végén, lazításként zenével, finom, egészséges falatokkal, beszélgetéssel zárjuk az Egészségnapot.

Minden érdeklődőt szeretettel várunk! 

Halász Terézia
A Szociális Bizottság elnöke