Széchenyi2020

hivatal@telki.hu   |    06 26 920 800   |   facebook   |    

Helytörténet


Amilyen régi település Telki, annyira hányatott a sorsa.

A török időkben földig rombolták, az utána betelepített németek által felépített, és általuk több mint 200 évig lakott falu tárgyai, emlékei a háborút követő kitelepítésükkel nagyrészt odavesztek.

A helyükre érkezett székelység is csak hagyományait, az új élethez legszükségesebb kellékeket tudta a távolból magával hozni. Az önmagában is kicsi település ezt követően közigazgatásilag, gazdaságilag is a szomszédos nagyobb településekhez tartozott, csatolták, ami ugyancsak nem gazdagította helytörténeti emlékeit.

3

Mindenekelőtt a hétköznapi élet eseményei, eszközei, tárgyai azok, amik még fellelhetőek, és tarthattak számot az újonnan ideköltözöttek, idelátogatók érdeklődésére.

5

A több esztendőn át egymást követő, immár tematikus kiállítások és az időközbeni gyűjtések anyagai adták az ötletet, hogy ezekből az utókor számára is fennmaradó, látogatható gyűjteményt kellene létrehozni.

A megvalósítás ugyancsak fontos feltétele is teljesült, a 2019-ben felépült és átadott Közösségi Házban, amelynek egyik helyiségében helyet kaphatott a gyűjtemény! Lelkes telki őslakosok segítségével a helytörténeti emlékek, tárgyak "belakták" a szobát!

4

Értékes dokumentumokat sikerült beszerezni a ma is működő Bécsi Skót Bencések Archívumából a Telki Apátság 18. és 19. századi eredeti térképeinek másolataival. Ezek kronológiai sorban elhelyezve jól mutatják az apátság falvainak fokozatos kiépülését, fejlődését, a mezőgazdálkodás, szőlőtermesztési kultúra felvirágoztatását.

6

7

Fel