Széchenyi2020

hivatal@telki.hu   |    06 26 920 800   |   facebook   |    

Testvértelepülés

gyimesbukk

Telki 2011. május 14-én, a Telki Fesztiválon az erdélyi Gyimesbükk községgel kötötte meg első testvértelepülési megállapodását, amely elősegíti a határon túli magyar kapcsolatok fejlesztését és a közös hagyományok ápolását. 

Gyimesbükk (románul Ghimeș-Făget) romániai községközpont Bákó megyében, amely a történelmi Magyarország, azaz Erdély egyik legkeletibb települése. A falu Csíkszeredától 32 km-re északkeletre, a Tatros felső szakaszán, a Gyimesi-szoros alsó kijáratánál fekszik. A Tatros folyó és a vasútvonal itt hagyja el Erdélyt és lép át Moldvába. A vasúti őrház felújított épületét és a mellette lévő, XVII. században épült Rákóczi-vár romjait évről évre turisták ezrei keresik fel.

A kezdetektől a testvértelepülési kapcsolatokig

A két település közös története akkor kezdődött, amikor egy Telki házaspár, Somlai Zoltán és felesége Somlai Judit jó pár évvel ezelőtt komoly turisztikai fejlesztésbe kezdett Gyimesbükkön. Mivel Somlai Judit annak idején az iskola megbízott igazgatója is volt, az akkori önkormányzat (2009-ben) kézenfekvőnek találta, hogy általuk felkeresse a gyimesbükki önkormányzatot, akikkel testvértelepülési kapcsolatot kezdeményezett.

Felkérésüket a gyimesbükki önkormányzat első körben más természetű „belpolitikai” viták miatt nem szavazta meg, de a személyes kapcsolatok elindultak. A Budakeszi Kultúra Alapítvány közvetítésével 2010-ben Telkiben is vendégeskedett egy gyimesbükki művészeti csoport, akiket (az ottani iskola igazgatójával, az alpolgármesterrel és az ottani RMDSZ vezetőjével) családoknál szállásoltunk el, miután nagysikerű előadást tartottak a Pajtában. E találkozás kapcsán szoros barátságok köttettek, a kapcsolat továbbra is élő maradt, elsősorban a Somlai házaspáron és a budakeszieken keresztül. Így az ottani önkormányzat ismét napirendre tűzte a testvértelepülési megállapodás kérdését, és meg is szavazták, amelyet Telki nagy örömmel fogadott.

Így aztán 2011 májusában Telki Gyimesbükkel megkötötte a megállapodását. A két település azóta számtalan közös programot szervezett. Rendeztek például közös focikupát Telkiben, telki csoportok időről időre ellátogatnak Pünkösdkor Gyimesbükkbe, és gyimesbükki gyerekek is rendszeresen táborozhatnak Telkiben.

Telki testvértelepülési referense: Móczár Gábor (korábbi alpolgármester).

gyimesbukk2

(Fotó: Mánfai György)

Fel