Széchenyi2020

hivatal@telki.hu   |    06 26 920 800   |   facebook   |    

Telki Herbáriuma

herbarium1

Kulisszatitkok a könyvtárból - avagy hogyan is születik egy ötlet?

Figyelemreméltó, a 15. század környékén keletkezett könyvet sodort elém a virtuális világ. A poszt az ún. Voynich-kéziratról szólt, mely a mai napig megfejtetlen írásjeleket, szöveget tartalmaz és különböző ábrákat. Hat elkülöníthető szakaszból áll, melynek egyik része a Herbárium.

Nem olyan régen pedig egy program keltette fel az érdeklődésemet, név szerint a márciusi ÖKO-hét. Ennek kapcsán pedig először a gyógynövények jutottak eszembe. Felmerült bennem, hogyan tudná a fentieket a könyvtár összekapcsolni? És így született meg a Herbarium Telkiensis, azaz a Telki Herbárium ötlete.

Mióta világ a világ, a növények gyógyító ereje nagy szerepet játszik az ember életében. Sokáig úgy tűnt, hogy ük- és dédanyáink tudása lassan feledésbe merül, de szerencsére az új trendek megcáfolják ezt.

Itt helyben azzal szeretnénk segíteni ezt az üdvözlendő folyamatot, hogy összeállítjuk Telki Herbáriumát, mely a folyamat végén a közösségi házban lesz megtekinthető.

Első lépésként azonban a helyieken a sor, hogy növényeket gyűjtsenek, préseljenek, szárítsanak. Az ehhez szükséges útmutatókat, fontos szabályokat, könyvajánlókat és a gyűjtőalbumot a könyvtárban lehet átvenni 2024. március 18-tól. Bővebb információt a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. emailcímen lehet kérni.

herbarium2

Fel