Széchenyi2020

hivatal@telki.hu   |    06 26 920 800   |   facebook   |    

Bejelentés és válasz a trágyázások kapcsán

traktor_tragya_pixa

A nyár folyamán Telki Polgármesteri Hivatala a környező települések mezőgazdasági területein a Somodori Kft. által végzett trágyázási munkák következtében tapasztalt zavaró szaghatások kivizsgálása és a bűz megszüntetése érdekében bejelentést tett a Pest Vármegyei Kormányhivatal Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Hulladékgazdálkodási Főosztályán.

A Pest Vármegyei Kormányhivatal Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Hulladékgazdálkodási Főosztálya, mint hatáskörrel rendelkező hatóság illetékesség hiányában az ügyet áttette a Komárom-Esztergom Vármegyei Kormányhivatal Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Hulladékgazdálkodási Főosztályához, tekintettel arra, hogy a szag forrása Komárom-Esztergom Vármegye közigazgatási területén található.

A Komárom-Esztergom Vármegyei Kormányhivatal az ügyben Telki Polgármesteri Hivatalához eljuttatott válaszlevelében arról tájékoztatta Telki község jegyzőjét, hogy a Gyermely környékén zajló, zavaró szaghatással járó trágyakihelyezésekkel kapcsolatban több bejelentés is érkezett hatóságukhoz, amelyeket követően az ügy kivizsgálása megtörtént.

Augusztus közepén a Komárom-Esztergom Vármegyei Kormányhivatal Környezetvédelmi és Természetvédelmi Osztálya a Növény- és Talajvédelmi Osztállyal közösen helyszíni ellenőrzést tartott a trágyakihelyezést végző Somodori Kft. székhelyén. A helyszíni eljárás során megállapításra került, hogy a baromfi szerves trágya kihelyezését a cég a törvényi előírásoknak megfelelően, az időjárási körülményekre is tekintettel végezte.

A vizsgálat megállapította, hogy az ellenőrzés idején zavaró szaghatás nem volt tapasztalható, továbbá az ügyben eljáró ügyintézők megállapították, hogy a Kft. a trágyát szagcsökkentő adalékanyagokkal kezeli.

A hatóság válaszlevelében ugyanakkor hozzátette, hogy ezek a megállapítások nem zárják ki annak lehetőségét, hogy az ilyen típusú mezőgazdasági tevékenység során a megszokottól eltérő szaghatásokat lehessen tapasztalni. Mindezek mellett az eljáró hatóság az ügyet érdemben lezárta.

szb

(Képünk csupán illusztráció, forrása: Pixabay)

Fel