Széchenyi2020

hivatal@telki.hu   |    06 26 920 800   |   facebook   |    

Egészségnap a Telki Fesztiválon

egeszsegnap888

2022. szeptember 3-án, 14:00-től 18:00-ig Egészségnap lesz a Kodolányi Közösségi Házban.

Részletek a közösségi oldalon, ITT>>

Légzésfunkció és CO mérés

Invazív eljárás, amely a légzés minőségének, a tüdő térfogatának, gázcseréjének és a keringésnek vizsgálatára azaz a tüdő funkciójának a mérésére alkalmazott vizsgálat. A tüdő teljes illetve 1 mp alatt kifújt volumenének megfigyelésével megállapítható, hogy a légutak egészségesek-e vagy légzészavarral van-e dolgunk.

Korai stádiumban a COPD is kimutatható. Dohányosoknak alapvető vizsgálat!

A légzésfunkciós eltéréssel járó sok kórkép közül kiemelendő a leggyakrabban előforduló ún. obstruktiv tüdőbetegségek. Ezeknek a betegségeknek közös jellemzője, hogy a légutak beszűkülnek, ami először a kilégzésben okoz akadályt: a kiáramló levegő mennyisége és áramlási sebessége is csökken. A tüdőben rekedt, egyre növekvő levegőmennyiség a léghólyagocskákat kitágítja, kesztyűujjszerű falát megrongálja, ún. légcsapdák alakulnak ki, ami a gázcserében nem tud megfelelően részt venni. A kedvezőtlen folyamatok így oda vezetnek, hogy a léghólyagocskákból nem tud a szükséges oxigénmennyiség a vérbe jutni, és a széndioxid leadása is gátolt. A betegeknél ebben a stádiumban már erős fáradtság, nehézlégzés, kis fizikai aktivitás hatására is gyors kimerültség jelentkezik.

Az eljárás célja:

• diagnózis megerősítése
• tüdő állapotának megítélése
• asztmával küzdő egyéneknél elengedhetetlen
• a beteg állapotának a felmérésére
• a légzészavar eredetének meghatározására
Vizsgálat javallata:
• fizikai terhelés során (futás, sportolás)
• gyors fáradás
• éjszakai felébredés légszomjra
• mellkasi nyomás
• rendszeres, heves száraz köhögés
• légszomj
• sípoló légzés
• hideg hatására nehézlégzés vagy köhögés

Melanóma/akne szűrés (bőrgyógyász)

A cél nem bőrrák korai, hanem a lehető LEGKORÁBBI felismerése!

Az elmúlt években a bőrdaganatok, rosszindulatú bőrelváltozások gyakorisága jelentősen megnövekedett! A bőrrák kialakulásában sok tényező játszik kiváltó szerepet: változó környezeti hatások, fokozott UV sugárzás, megváltozott nyaralási szokások, életmód … stb. Az egyik legrosszabb indulatú daganatos betegség a melanoma, mely a fehér bőrű népesség esetében rohamosan növekszik.

A világos bőr és hajszín mellett a bőrön jelentkező nagy mennyiségű anyajegy is komoly rizikófaktort jelent a melanoma kialakulásában! A betegség régóta jelenlevő anyajegyekből is létre jöhet, bár sok esetben a bőr olyan területén képződik, ahol régebben nem is volt anyajegy. A melanoma kifejlődésének elején fontos, hogy el tudjuk különíteni az anyajegyektől, mely eléggé nehéz feladat! A mesterséges intelligenciával ellátott FotoFinder ATBM berendezés támogatja tapasztalt bőrgyógyász szakorvosaink munkáját és a pontosabb diagnózis felállítását, akár már az elváltozások kialakulásának kezdeti fázisaiban is!

Az akne egy gyakori bőrbetegség, mely során a bőrben eltömődnek a pórusok és pattanások jelennek meg az arcon és a felsőtesten (mellkas, hát). A pubertás során a faggyú túltermelése, a faggyúmirigyek eltömődése, illetve azokban a baktériumok elszaporodása vezet az akne kialakulásához.

Az acne vulgaris a legismertebb és leggyakoribb bőrbetegség. 12-25 éves kor között gyakorlatilag mindenkin jelentkezik (10 serdülőből 9-en), általában enyhébb, olykor súlyosabb formában (10 esetből 3). Az esetek 99 százalékában az arc az érintett terület, emellett a háton előforduló akne is nagyon gyakori (60 százalék), de kisebb mértékben a mellkason is előfordulhatnak. Egyes esetekben a tünetek későbbi életkorban is fennállhatnak.

Az akne ritkán számít súlyos megbetegedésnek, azonban jelentős érzelmi stresszt okozhat és a bőr hegesedését eredményezheti. Az így kialakult hegek kezelése speciális bőrgyógyászati feladat.

Kodolányi programok

2024. április 22. hétfő

Az önkormányzati útvesztő: az önkormányzatok megválasztásának és működésének titkai.

2024. április 22. hétfő

2024. április 25-én 18 órai kezdettel ismét moziklub a közösségi házban.

2024. április 22. hétfő

2024. április 23-án és május 7-én 11 órai kezdettel ismét "Kutasd a múltad!" a közösségi házban!

2024. április 16. kedd

2024. április 16-án, 30-án és május 14-én 11 órától Örökítsd meg a jelent a jövőnek címmel tartanak előadássorozatot a Kodolányi János Közösségi Házban.

2024. április 04. csütörtök

Sena koncert 2024. április 26-án, pénteken este 19 órától Telkiben, a Pajta-Faluházban!

2024. március 26. kedd

Telkiben eddig nem látott minőségű grafikai kiállítás nyílt, a Kovács Gábor Művészeti Alapítvány (KOGART) Borsos Miklós gyűjteményének bibliai tárgyú alkotásaiból, "A fény alatt" címmel.

Fel