Széchenyi2020

hivatal@telki.hu   |    06 26 920 800   |   facebook   |    

Hegyizene - filmvetítés

hegyizene

A június 28-án, pénteken este 18:30-tól a Kodolányi János Közösségi Házban vetített Hegyizene Szendőfi Balázs természetfilmje az Erdélyi-szigethegységről, amelynek számos területe mind tudományos feltártságában, mind a köztudatban némileg „fehér folt”.

Románia nyugati határához, így Magyarországhoz is közel helyezkedik el, a Partium és Erdély határán. Sok folyó, köztük a Berettyó, a Körösök, a Meleg-Szamos és az Aranyos forrásvidéke található az itt tömörülő, 145 millió éves hegységtömbben. Európa legváltozatosabb karsztvidékét rejti, amit teljes egészében a víz formál a mai napig. Huszonöt emeletnyi magasságú barlangbejáratok, százméternyi mélységben ásító zsombolyok, föld alatti gleccserek, felfakadó és ismét a föld alá bukó búvópatakok világa ez. Itt zsonganak Európa utolsók között számon tartott őserdei is.

A filmben megszólal a táj, a valóságban is megszólít minket a mesélő hangján keresztül, és a már-már valószínűtlen, meseszerű vadregényesség bemutatása mellett kendőzetlenül szembesít bennünket azzal, mennyire lelketlenül és milyen drasztikusan pusztítjuk még a megközelíthetetlen hegyek őstermészetét is, napról napra kevesebbet hagyva belőle.

A film zenéje nemcsak kísérőzene. Mint a cím is mutatja, fontos, talán a mesélővel egyenrangú szerepe van az üzenet közvetítésében, amit nem leheséges csak szavakkal és képekkel elmondani. Fekecs Ákos és Szendőfi Balázs handpan-basszusgitár duettjei festik alá a jeleneteket, a sziklák közt csobogó víz lágy állhatatosságával közvetítve az Erdélyi-szigethegység hangulatát.

A film hossza: 1:15’, mesélő: Nagy Katica, írta, rendezte, fényképezte, vágta: Szendőfi Balázs, rendezőasszisztens: Tószögi György és Szűcs Gábor, zeneszerző: Szendőfi Balázs (fretless basszusgitár) és Fekecs Ákos (handpan és nyelves dob), hangmérnök: Pálfi Balázs, Sonic Garden Stúdió, producer: Szendőfi Balázs, forgamazza: PannonGreen Természetügyi Alapítvány.

Kodolányi programok

2024. június 18. kedd

A június 28-án, pénteken este 18:30-tól a Kodolányi János Közösségi Házban vetített Hegyizene Szendőfi Balázs természetfilmje az Erdélyi-szigethegységről, amelynek számos területe mind tudományos...

2024. január 08. hétfő

Kéthetente szombaton délelőtt (8:00-11:00) a Pajta-Faluházban

2024. január 06. szombat

Minden hónap első és harmadik vasárnapján 16 órakor református istentiszteletet tartanak Telkiben, a Kodolányi János Közösségi Házban.

2023. február 20. hétfő

Keddenként 18:00-tól 19:00-ig blokktáncok (Line dance) minden korosztálynak a Kodolányi János Közösségi Ház nagytermében, Telkiben.

2022. június 14. kedd

– iratkozzon fel Ön is!

2022. április 27. szerda

Zenés-mesés foglalkozás a legkisebbeknek (0-4 éveseknek), péntekenként 10:00-től 11:00-ig a Kodolányi János Közösségi Ház kistermében.

Fel