Széchenyi2020

hivatal@telki.hu   |    06 26 920 800   |   facebook   |    

Kutyát vagy macskát tart? Ezeket szívlelje meg járvány idején!

A jelenlegi rendkívüli járványügyi helyzetben kiemelt figyelmet kell szentelnie mindenkinek a higiéniára és a szociális távolság megtartására, ezáltal csökkentve a fertőzés és fertőződés esélyét – igaz ez a háziállatainkkal való gondoskodás során is!

Mivel az állatok és az emberek egymás között terjeszthetnek bizonyos betegségeket (zoonózisok), a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) azt javasolja, hogy a COVID-19-ben szenvedő emberek lehetőség szerint korlátozzák a kapcsolatot a társállataikkal (és haszonállataikkal is) mindaddig, amíg a vírusról több információ nem ismert.

Bár a betegség legfőképpen emberek között terjed, néhány állatfaj fogékony lehet a COVID-19 vírusára – egyedi megbetegedéseket már dokumentáltak is macskáknál. Emellett az állatok sokaságának van más típusú koronavírus betegsége (a kutya-koronavírusa hasmenést vagy légzőszervi megbetegedést okozhat, a macskák emésztőszervi koronavírusa pedig a cicák fertőző hashártyagyulladását, azaz a FIP-et okozza). Sőt, az állatok a lábuk és bundájuk által is hordozhatják a betegséget.

Az állatoknál előforduló koronavírusok>>

Az Állategészségügyi Világszervezet (OIE) és a Kisállatorvosok Világszövetsége (WSAVA) azt javasolja a COVID-19 vírussal fertőzött betegeknek, hogy bízzák inkább másokra az állatok gondozását, és ne osszák meg az ennivalójukat az állatokkal! Amennyiben nem tudják másra bízni az állatgondozást, akkor javasolt a maszk viselése, a rendszeres kézmosás az állatokkal való kapcsolatba lépés előtt és után, valamint az intenzív kontaktus (pl. nyalogatás) kerülése.

Fontos, hogy az OIE és a WSAVA ugyanezt javasolja abban az esetben is, ha a társállat valahol érintkezett vagy érintkezhetett egy fertőzött emberrel! Emiatt is lényeges, hogy bizonyos – főként higiéniai – szabályokat minden állattartó betartson!

Ebben az időszakban lehetőség szerint senki se puszilgassa a kutyáját vagy (kijáró) macskáját! Ne ossza meg kedvencével az ételét, és ne engedje, hogy az ágyában aludjon! A kinti-benti macskákat lehetőség szerint a járvány idején tartsák a lakásban, amikor ugyanis az állat „kóborol”, nem kizárt az érintkezése fertőzött emberrel (aki pl. megsimogatja), illetve más, betegségeket hordozó állatokkal. Ha az állat mégis kijár, hazaérkezésekor mancsát tisztítsa meg langyos, szappanos vízzel!

Tanácsok kutyasétáltatáshoz

A kutyasétáltatás során előfordulhat, hogy kedvencünk más emberekkel és állatokkal érintkezik. A fertőződés elkerülés érdekében ilyenkor is lényeges a higiéniai és távolságtartási szabályok maximális betartása!

A sétáltatáshoz az ürülékes zacskón kívül vigyen magával nedves törlőkendőt és kézfertőtlenítőt! Egyedül sétáltassa a kutyáját, kerülje a sokaságot! Ne vigye be az ebet a futtatóba, ha sokan vannak ott! Ne engedje, hogy bárki megsimogassa a kedvencét, és ne tegye ezt más kutyájával – még akkor sem, ha ismerősök, barátok! A póráz közterületen kötelező és hasznos, hogy elkerülhesse a kedvenc más kutyákkal való közvetlen érintkezését! Hazaérve rögtön mosson kezet, és kutyája mancsát tisztítsa meg langyos, szappanos vízzel!

Az állatorvosi rendelő látogatásának 9+1 pontja>>


Friss helyi hírek a koronavírus járvánnyal kapcsolatosan: https://www.telki.hu/koronavirus

Fel